Er was heel veel om te doen in de maanden voorafgaand aan de stembusgang afgelopen maart. Behalve om te stemmen voor de geplande gemeenteraadsverkiezingen mochten we namelijk ook middels een raadgevend referendum onze mening geven over de nieuwe Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten, beter bekend als de ‘sleepwet’. Ook al vloeide er met een kleine meerderheid een ‘nee’ voort uit het raadgevende referendum is de wet met wat extra aanpassinkjes toch per 1 mei ingevoerd. In deze blog leggen we uit waar de wet nou eigenlijk betrekking op heeft, wat er allemaal is veranderd door de invoering van de wet en hoe een VPN goed van pas kan komen als je jezelf wat extra privacy wilt gunnen.

Wat is er veranderd?

De wet heft dus betrekking op de bevoegdheden van Nederlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Regelgeving hierover bestond al, maar dateerde uit 2002 en had dus weinig tot geen betrekking op het huidige computer- en smartphonetijdperk en de bestrijding van bijvoorbeeld digitale aanvallen die hier helaas mee samengaan. Daarom heeft de regering er dus voor gekozen om drastische veranderingen in de wet aan te brengen.

Met de invoering van de nieuwe Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten is er namelijk best wel wat veranderd. Als je denkt dat het voor jou niet van toepassing is omdat je toch niks hebt te verbergen, dan heb je het goed mis. Natuurlijk pleeg jij geen digitale aanvallen, maar dat wilt niet zeggen dat jij niet op een of andere manier onder het vergrootglas van de Nederlandse regering of zelfs buitenlandse regeringen kan komen te liggen. Vanaf 1 mei mogen inlichtingendiensten namelijk zoals dat heet ‘ongericht’ op kabels zoeken als er een dreiging is. Als een inlichtingendienst zoals de Nederlandse AIVD bijvoorbeeld ziet dat er een digitale dreiging is die via een bepaalde internetprovider komt, dan kan ze eerst ál het verkeer van die provider, dus ook jouw internetgedrag, analyseren om vervolgens verder te gaan met de onderschepte communicatie die van belang is voor het onderzoek. Doordat er dus ook data van onschuldige burgers, zoals jij en ik, door de filters van de diensten gaan spreken de critici over een ‘sleepnet’ en zodoende de ‘sleepwet’.

Hieronder zetten we voor jou de belangrijkste veranderingen in de vernieuwde Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten op een rijtje, zodat je weet waar je aan toe bent.

Extra privacy door middel van een VPN-verbinding

Niet geheel onlogisch dus, als je het gevoel hebt dat je privacy in het geding is. Gelukkig kan je de potentiële gevolgen van de sleepwet al een heel stuk in de kiem smoren. Er zijn verscheiden legale manieren om een barrière op te kunnen werpen tegen deze overheidssurveillance, zoals we het met een veel te mooi woord kunnen noemen. Als je veilig wilt internetten kan je bijvoorbeeld gebruik maken van een VPN, een Virtual Private Network. Volgens experts is dit veruit de meest complete en ook effectieve oplossing om er voor te zorgen dat je privacy toch nog gewaarborgd wordt. Een VPN zorgt er namelijk voor dat het dataverkeer wat je gebruikt via een extreem goed beveiligde verbinding wordt verstuurd. Op die manier kunnen hackers, maar ook overheden en inlichtingendiensten jouw communicatie op geen enkele manier onderscheppen. Het valt dus ten zeerste aan te raden om te allen tijden gebruik te maken van een VPN-dienst.

Hoe dat werkt is eigenlijk heel eenvoudig. Als je een abonnement afsluit bij een betrouwbare VPN-provider krijg je toegang tot hun servernetwerk en vervolgend download je de benodigde VPN-software. Met deze software maak je gemakkelijk en snel verbinding met een van de talloze servers van de desbetreffende VPN-provider. Wanneer je verbonden bent wordt al jouw internetverkeer, dus echt alles, omgeleid via deze server, waardoor jouw data niet terug te leiden is naar jouw computer of jou als persoon. Daarnaast zorgt de VPN-software er ook nog eens voor dat de data versleuteld is door middel van encryptie, waardoor de data op geen enkele manier onderschept kan worden door hackers of inlichtingendiensten.

Waarom het slim is om gebruik te maken van een VPN-dienst

Natuurlijk is het met het oog op de ingevoerde sleepwet belangrijk om nogmaals te benadrukken dat een VPN-dienst er voor zorgt dat jouw privacy wordt gewaarborgd en dat jouw internetactiviteiten op geen enkele manier naar jou zijn terug te leiden. Tegelijkertijd merk je er eigenlijk helemaal niks van dat je verbonden met een VPN-netwerk bent. Zodra je bent verbonden doet de VPN op de achtergrond haar werk en maak jij gebruik van het internet zoals jij dat altijd doet, zonder de mogelijkheid dat er iemand met je meekijkt.

VPN-providers houden zelf ook geen administratie bij over wat hun klanten allemaal doen. Anonimiteit is namelijk hetgeen waar een VPN-dienst om draait. Lekker internetten alsof je leven er van afhangt, zonder ook maar enig digitaal spoor achter te laten. Mocht een inlichtingdienst bij een VPN-dienst aankloppen met de eis om internetgedrag en informatie van haar klanten te overhandigen, dan is dit simpelweg niet mogelijk, want VPN-diensten hebben die informatie niet. Ook kan het gebruik van een VPN-verbinding heel erg handig zijn wanneer je vaak gebruik maakt van openbare WiFi-netwerken, want deze netwerken zijn erg zwak als het aankomt op beveiliging en daardoor een gewild doelwit van hackers.

Logische conclusie

Ook al was het Nederlandse volk duidelijk toen ze hun nee-stem uitbrachten op de nieuwe Wet voor Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten, geluisterd werd er nauwelijks tot niet. Maar gelukkig bestaan er VPN-diensten die het voor jou mogelijk maken om volledig anoniem en zonder digitaal spoor zorgeloos gebruik te maken van het internet. Voordelen in overvloed en nadelen zijn niet te bekennen. Gebruik maken van een VPN-dienst lijkt de enige logische conclusie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *