logo abp

ABP Klantenservice

Lees Beoordelingen en klachten (2) Reviews

Openingstijden telefonische klantenservice

Maandag: Vanaf 08:00 t/m 17:30 uur

Dinsdag: Vanaf 08:00 t/m 17:30 uur

Woensdag: Vanaf 08:00 t/m 17:30 uur

Donderdag: Vanaf 08:00 t/m 17:30 uur

Vrijdag: Vanaf 08:00 t/m 17:30 uur

Zaterdag: Gesloten

Zondag: Gesloten

Belkosten: Gebruikelijke belkosten

Over ABP

Het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP) is het grootste pensioenfonds van Nederland en een van de grootste ter wereld. Het fonds werd opgericht in 1922 en is gevestigd in Heerlen. Het doel van ABP is om werknemers van overheid en onderwijs een goed pensioen te bieden.

Het ABP beheert het pensioengeld van ongeveer 2,9 miljoen mensen. Dit omvat zowel actieve deelnemers, die momenteel bijdragen aan het fonds, als gepensioneerden die een pensioenuitkering ontvangen.

Klantenservice en contact

ABP biedt uitgebreide klantenservice om vragen te beantwoorden en problemen op te lossen. Klanten kunnen op verschillende manieren contact opnemen met de klantenservice van ABP. Dit kan telefonisch, via de website, via social media kanalen zoals Twitter en Facebook, of door het sturen van een brief.

Het telefoonnummer van de klantenservice is 045 – 579 60 70 en ze zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.30 uur. Op de website van ABP kunnen klanten terecht voor uitgebreide informatie, een pensioenplanner en de mogelijkheid om hun persoonlijke gegevens te bekijken en te wijzigen.

Klachtenprocedure

Indien je een klacht hebt over de dienstverlening van ABP, dan kun je deze schriftelijk indienen bij ABP Klachtenmanagement. In je klacht vermeld je wat er is gebeurd, wanneer dit gebeurde, wie erbij betrokken was en welke oplossing je verwacht. ABP streeft ernaar om binnen zes weken een reactie te geven.

Als je niet tevreden bent met de afhandeling van je klacht door ABP, dan kun je je wenden tot de Ombudsman Pensioenen.

Waardeoverdracht

Waardeoverdracht is het proces waarbij je jouw opgebouwde pensioenrechten van het ene pensioenfonds overdraagt aan een ander pensioenfonds. Dit kan bijvoorbeeld relevant zijn als je van baan wisselt en je nieuwe werkgever een andere pensioenregeling heeft.

Om waardeoverdracht aan te vragen, moet je een formulier invullen dat beschikbaar is op de website van het ontvangende pensioenfonds. ABP zal dan de waarde van jouw opgebouwde pensioenrechten berekenen en deze informatie doorgeven aan het ontvangende fonds.

Aanvulling samenvallende diensttijd

De regeling voor aanvulling samenvallende diensttijd was bedoeld voor mensen die in het verleden gelijktijdig pensioen hebben opgebouwd bij ABP en hun partner bij een ander pensioenfonds. Deze regeling is per 1 januari 1995 afgeschaft, maar er zijn nog steeds mensen die hier recht op hebben omdat ze voor die datum pensioen opbouwden. Het recht op aanvulling samenvallende diensttijd kan ingaan vanaf de AOW-leeftijd van de jongste partner.

Met pensioen gaan en de AOW pensioenleeftijd

Het moment van pensioen is een belangrijke levensgebeurtenis. De AOW-leeftijd is de leeftijd waarop je recht hebt op een uitkering van de overheid. Deze leeftijd is in de afgelopen jaren gestegen en is nu gekoppeld aan de levensverwachting. ABP pensioen kun je laten ingaan vanaf je 60ste tot je 70ste. Je kunt zelf de ingangsdatum van je ABP-pensioen bepalen.

Wanneer je besluit om met pensioen te gaan, is het belangrijk om dit tijdig aan te geven bij ABP, idealiter 6 maanden voor de beoogde pensioendatum. Je kunt je pensioenaanvraag indienen via MijnABP, de online serviceomgeving van ABP.

Veelgestelde vragen en problemen

1. Hoe kan ik mijn pensioen aanvragen?

Je kunt je pensioen aanvragen via MijnABP. Het is raadzaam om dit ongeveer een half jaar voor de gewenste pensioendatum te doen. Als je pensioen binnen zes maanden ingaat en je hebt geen pensioen aangevraagd, dan neemt ABP contact met je op.

2. Wat gebeurt er met mijn pensioen als ik van baan verander?

Als je van baan verandert, kan je ervoor kiezen om je opgebouwde pensioen mee te nemen naar het pensioenfonds van je nieuwe werkgever. Dit heet waardeoverdracht. Je kunt een aanvraag voor waardeoverdracht indienen bij je nieuwe pensioenfonds.

3. Hoe kan ik mijn pensioenopbouw inzien?

Je kunt je pensioenopbouw bekijken via MijnABP. Hier vind je een overzicht van je opgebouwde pensioen en de verwachte pensioenuitkering bij pensionering.

4. Wat gebeurt er met mijn pensioen als ik ga scheiden?

In geval van scheiding hebben beide partners in principe recht op de helft van het pensioen dat tijdens het huwelijk is opgebouwd. Dit heet verevening. Je moet binnen twee jaar na de scheiding aan ABP laten weten hoe je het pensioen wilt verdelen.

5. Hoe kan ik mijn adreswijziging doorgeven?

Je kunt je adreswijziging doorgeven via MijnABP. Als je naar het buitenland verhuist, moet je dit ook aan ABP laten weten.

Wijzigingen in je situatie

Het is belangrijk om veranderingen in je persoonlijke situatie door te geven aan ABP. Dit kan gaan om bijvoorbeeld een verhuizing, een huwelijk, scheiding of het krijgen van een kind. Deze gebeurtenissen kunnen invloed hebben op je pensioenopbouw of -uitkering. Je kunt de meeste wijzigingen zelf doorgeven via MijnABP.

Digitale communicatie en privacy

ABP streeft ernaar om de communicatie met de deelnemers zo eenvoudig en transparant mogelijk te maken. Daarom biedt het MijnABP aan, een online omgeving waar je je persoonlijke pensioeninformatie kunt bekijken en beheren. Hier kun je onder andere je pensioenplanning bekijken, je pensioen aanvragen en wijzigingen doorgeven.

ABP zet zich in voor de bescherming van de privacy van haar deelnemers. Ze voldoen aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en nemen maatregelen om ervoor te zorgen dat de persoonlijke gegevens van de deelnemers veilig zijn.

Veelgestelde vragen en problemen (vervolg)

6. Hoe zit het met het nabestaandenpensioen bij ABP?

Bij ABP bouw je automatisch nabestaandenpensioen op voor je partner en eventuele kinderen. Dit betekent dat zij recht hebben op een uitkering als je komt te overlijden. Het is belangrijk om veranderingen in je gezinssituatie door te geven aan ABP, zodat ze de hoogte van het nabestaandenpensioen correct kunnen berekenen.

7. Ik ben mijn inloggegevens voor MijnABP kwijt. Wat nu?

Als je je inloggegevens voor MijnABP bent vergeten of kwijt bent, kun je op de inlogpagina kiezen voor ‘wachtwoord vergeten’. Je ontvangt dan instructies om je wachtwoord te resetten. Als je problemen blijft houden, neem dan contact op met de klantenservice van ABP.

8. Hoe kan ik mijn pensioen bij ABP aanpassen?

Er zijn verschillende manieren om je pensioen aan te passen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen om eerder of later met pensioen te gaan, of om in het begin een hoger pensioen te ontvangen en later een lager. Dit kan je allemaal regelen via MijnABP.

Dit artikel bevat een overzicht van ABP en hun klantenservice, alsook antwoorden op veelgestelde vragen. Het is altijd raadzaam om contact op te nemen met de klantenservice van ABP als je specifieke vragen of problemen hebt. Ze zijn er om je te helpen en zorgen ervoor dat je de informatie krijgt die je nodig hebt voor je pensioenplanning.

Facebookpagina van ABP

facebook abp
Via Facebook kun je 24 uur per dag en 7 dagen per week vragen stellen aan ABP
Bezoek het Facebook account van ABP en stel direct jouw vraag.

Twitter van ABP

twitter abp
Via Twitter kun je 24 uur per dag en 7 dagen per week vragen stellen aan ABP
Bezoek het Twitter account van ABP en stel direct jouw vraag.

Website van ABP

website abp
Bezoek de website van ABPom een antwoord te vinden op jouw vraag.
Of vul het contactformulier in op de website van ABP om contact op te nemen.

Adresgegevens van ABP

Dit bedrijf is gevestigd op het adres Coriovallumstraat 46, 6411CD, Heerlen.
Je kunt de exacte locatie van ABP ook vinden via Google Maps.

Beoordelingen, Reviews & Klachten

2 reacties

  1. M, t.a.v. het ABP onderzoeksteam,

    Graag zou ik zien dat uw suggestieve email vraag als volgt wordt aangepast: “kiest u voor zekerheid of de kans op een hoger OF LAGER pensioen”? Of gewoon vragen: Kiest u voor zekerheid of onzekerheid, want dat is de kern van het verhaal, zoals ook in het nieuwe pensioenstelsel. Echter daarover hebben de pensioengerechtigden geen inspraak in, dank zij de vorige regering en andere partijen. Hoe eerlijk is dat?

    Graag uw reactie. Ik lees ook dat u het verderop in de email noemt dat lager ook mogelijk is, maar de toon is eerst FOUT gezet.

    Met vriendelijke groeten,
    Wim van Beilen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *