We hebben er allemaal weleens mee te maken, ben je lekker aan het werk op je laptop en dan wordt het internet opeens traag.. Een zwak WiFi-signaal is helaas een probleem dat iedereen wel eens gestoord heeft. Maar wat veroorzaakt dit nou eigenlijk? En belangrijker: wat doe je ertegen?

Er kunnen verschillende dingen de oorzaak zijn van een zwak WiFi-signaal. In deze blog geven we opties waarmee je dit probleem wellicht kan oplossen. Zo kun je bijvoorbeeld het WiFi-signaal verbeteren door op de plek van de router te letten, software updates te doen of door het veranderen van het kanaal.

Plek van de router

De plek waar de router in huis staat is heel belangrijk. Stop het niet weg in een kast, maar zorg ervoor dat het de vrijheid heeft om signalen naar je apparaten te kunnen sturen. Zet het apparaat ook niet langs ander apparaten die signalen uitzenden want dat kan tot storingen leiden. Een slechte verbinding kan ook veroorzaakt worden door het feit dat het WiFi-signaal onderweg naar je telefoon of laptop onderbroken wordt door muren en verdiepingen in je huis. Een WiFi-signaal is het sterkst, wanneer er geen objecten tussen de router en het apparaat geplaatst zijn. Vooral dikke muren, ramen, vloeren metalen oppervlakten of gewapend beton maken de verbinding zwakker. Let dus bij het plaatsen van de router goed op de plek.

Software updates

Wanneer je router niet over de meest recente software beschikt kan dit zorgen voor een slechter functioneren. Er zitten dan misschien kleine foutjes in de software en updates zijn ervoor om deze foutjes op te lossen. Daarnaast zijn nieuwere WiFi versies sneller dan oudere. Op dit moment wordt de nieuwste WiFi-versie aangegeven met de letter N ( bijvoorbeeld 802.11n ) en de oudere met A, B en G.

Kanaal veranderen

Een andere manier om het trage WiFi-signaal op te lossen is het veranderen van het kanaal. Je kunt in de web interface (configuratiepagina) van de router via je computer een ander vrij kanaal instellen. Veel routers staan ingesteld op een standaard kanaal en wanneer veel mensen tegelijkertijd op dit kanaal zitten kan dit betekenen dat er storingen optreden tussen de signalen. De verbinding raakt hierdoor overbelast en wordt minder snel. Wanneer je wisselt van kanaal zal je minder last hebben van andere draadloze netwerken, draadloze babyfoons of alarmsystemen. Bij het wisselen van het kanaal kun je kiezen tussen dertien kanalen.  Zoek een kanaal dat minder druk belast of vrij is. De sterkte van de kanalen kun je zelf vaststellen met verschillende handige tools. Een van deze tools is bijvoorbeeld de WiFi Analyzer app. Deze app kan zien welke kanalen je buren gebruiken, zodat jij een ander kanaal kan kiezen. WiFi Analyzer is gratis te downloaden in de Playstore. Voor Mac OS en Windows is Metageek een handig hulpmiddel.

WiFi-repeater

Wanneer het draadloze internet signaal moeite heeft om iedere kamer in het huis te bereiken, is het handig om een WiFi-repeater aan te schaffen. Dit is een apparaatje wat lijkt op een soort “kastje” wat je in het stopcontact steekt in de ruimte waar het WiFi-signaal zwak is. Deze repeater pikt hier het WiFi-signaal op en herhaalt het als het ware. Je kunt het zien als een soort tussenstation voor je draadloze internet verbinding. Bij WiFi-repeaters is er een groot verschil in snelheid van data-overdracht, reikwijdte en prijs.

Nieuwe router

Wanneer je huidige router verouderd is (ouder dan drie jaar) wordt er in het algemeen aangeraden om een nieuw exemplaar te kopen. De technologische ontwikkeling wat betreft internet gaat namelijk heel snel. Internetproviders leveren relatief eenvoudige routers aan en je zou dus ook een betere kunnen kopen. Echter, als je thuis een modemrouter of gateway (bijvoorbeeld UPC Horizon box of KPN Experia box) hebt staan kun je die niet zomaar vervangen met een andere router.

Let bij het aanschaffen van een nieuwe router op de WLAN-snelheid want deze is cruciaal. WLAN staat voor “Wireless Local Arena Network”. Dit is de snelheid waarmee data verstuurd wordt. In het algemeen zijn dure routers sneller dan goedkope routers.

Ook kun je bij het kopen van een nieuwe router letten op het aantal antennes. Hoe meer antennes de router heeft, hoe sterker het draadloze signaal zal zijn. Daarnaast kun je de antennes op een bepaalde plek richten zodat het signaal daar goed aankomt.

Het is echter lastig te zeggen welke WiFi-router het beste werkt omdat dit verschilt voor elk huis en soort gebruiker. Een fanatieke gamer zal een andere router nodig hebben dan iemand die alleen af en toe de mail checkt.

Hopelijk hebben we je met dit artikel wat meer inzicht gegeven over de oorzaken en oplossingen van een zwak WiFi-signaal, zodat jij kan afrekenen met dat trage internet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *