Zo langzamerhand kunnen we bijna niet meer zonder internet: voor studie, werk en vrije tijd speelt een groot deel van ons leven zich al online af. Voor zo’n belangrijke voorziening betaal je natuurlijk ook wat. Voor een internetabonnement – vaak in combinatie met televisie en telefoon – tel je toch al gauw vier of vijf tientjes neer. Als je denkt dat dat beter moet kunnen, heb je helemaal gelijk. Er zijn een aantal manieren om te voorkomen dat je maandelijkse internetrekening de pan uit rijst. In deze blog geven we tips die je daarbij kunnen helpen. Ben je dus op zoek naar een nieuw internetabonnement, lees dit dan eerst en ga daarna internet vergelijken.

Kies een pakket dat je écht gebruikt

Er zijn constant aanbiedingen en acties voor internetpakketten, vooral vaak als het gaat om Alles-in-1-pakketten. Dat is natuurlijk geweldig als je ook echt internet, televisie én vaste telefonie nodig hebt, maar dat is steeds minder vaak het geval. Iets in de aanbieding aanschaffen terwijl je het niet nodig hebt is nog steeds duurder dan het níet aanschaffen. Vooral vaste telefonie wordt steeds vaker overbodig omdat bijna iedereen tegenwoordig altijd een mobiele telefoon bij zich heeft. Ook “live” televisie is met de opkomst van streaming- en on demand-diensten (en Uitzending Gemist!) niet meer voor iedereen een vereiste. Het zou dus heel goed kunnen dat een pakket met alleen internet voor jou genoeg is. Vaak scheelt dat op zijn minst een paar euro in de maand.

Laat je niet verleiden door te hoge internetsnelheden

Nu een steeds groter deel van Nederland een glasvezelaansluiting krijgt, groeien de internetsnelheden enorm hard mee. Mocht je een kleine tien jaar geleden nog blij zijn met een magere 15 megabit per seconde, met glasvezel bieden sommige providers nu snelheden tot 300 megabit per seconde aan. Dat klinkt natuurlijk heel mooi (en stiekem is het dat ook wel), maar hoeft jouw snelheid per sé met twintig keer vermenigvuldigd te worden? Over het algemeen is het antwoord nee. Zelfs als je films in kraakhelder 4K op je televisie wil kijken heb je maar 50 megabit nodig. Als je een echtgenoot en vier kinderen of een studentenhuis vol Netflix-liefhebbers hebt die allemaal tegelijk online willen is dat een ander verhaal, maar de gemiddelde gebruiker kan prima uit de voeten met 30 tot 50 megabit.

Begin klein, je kunt altijd upgraden

Als je een internet- of Alles-in-1-pakket gaat zoeken word je al snel overvallen met allerlei extra diensten, snelheden en zenderpakketten. Eigenlijk kun je meestal het beste beginnen met een redelijk klein pakket om te kijken hoe het bevalt. Je kunt bij bijna alle providers je pakket tussentijds omhoog aanpassen, maar slechts bij een paar kun je het ook omlaag aanpassen. Begin dus met het vergelijken van providers voor goedkoop tv en internet, en kijk even hoe het gaat. Check goed wat er bij de verschillende providers in het basispakket zit. Als je een fanatieke (sport)tv-kijker bent, kun je gaan voor een provider die veel tv-zenders in het basispakket heeft. Als je veel en op veel apparaten tegelijk op internet zit, kun je beter gaan voor een provider die een hoge basissnelheid aanbiedt. Kijk een tijdje alleen de basiszenders in je televisiepakket, en probeer te leven met een relatief lage internetsnelheid. Als je je daarna écht stoort aan het relatief langzame internet, of als je een paar tv-zenders écht mist, kun je altijd je abonnement aanpassen. Zo niet, dan kun je gewoon genieten van een supergoedkoop pakket!

Zorg dat je apparatuur optimaal geplaatst is

Misschien klinkt dit een beetje vreemd, maar vooral de snelheid van je internetverbinding en de kwaliteit van je televisie hebben heel veel te maken met de plaatsing van je router en tv-kastje. Als je een nieuw internetpakket koopt, krijg je daar tegenwoordig vaak zogenaamde WiFi-garantie bij. Dat wil zeggen dat er iemand langskomt om je te helpen als je verbinding en bereik slecht is. Gelukkig kun je ook al een heleboel zelf opknappen. Op de website van de meeste providers vind je een kort stappenplan om te doorlopen, en als je even zoekt op Google vind je nog véél meer tips en tricks. Als je helemaal zeker wil zijn dat je een optimale internetsnelheid bereikt, kun je ook netwerkkabels aanleggen. Pas dan weet je of een sneller internetpakket nodig is: als je een hogere internetsnelheid aanschaft terwijl je apparatuur niet goed opgesteld staat, is er geen garantie dat je veel van die verhoogde snelheid gaat merken. Bovendien zou het zomaar kunnen dat je met ideale positionering wél de snelheid krijgt waar je voor betaalt, en een upgrade dus niet eens meer nodig is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.